Пт. Бер 29th, 2024

27 вересня у Запоріжжі на International IT Forum 2019 віце-прем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та розробник бренду Андрій Федорів презентували бренд цифрової держави — «Дія».

«Пишаюся, що FEDORIV AGENCY спільно зі Spiilka Design Büro стали частиною цього найважливішого для України проєкту — «держава в смартфоні» і приєдналися до великої команди, яка об’єднує фахівців з різних сфер, держави і бізнесу», — написав Андрій Федорів.

За його словами, «Дія» — це і додаток, і сайт, які об’єднають у єдиному електронному вікні всі послуги, які надає держава громадянам і бізнесу.

«Дія» зможе максимально спростити і прискорити будь-яку взаємодію людини з державою, зробивши максимум процесів електронними та автоматичними, щоб чиновник особисто взагалі не впливав на термін отримання довідки або видачу дозволу», — пояснив він ідею проєкту.

«Як приклад, за допомогою «наївних запитань» і здорового глузду кількість полів для заповнення при реєстрації ФОП онлайн вдалося скоротити з 58 до 12», — додав розробник.

Додаток, сайт і перші сервіси стануть доступні онлайн у найближчі місяці, обіцяє Федорів. При цьому на роботу фахівців не витрачали державних коштів, адже проєкт фінансували міжнародні донори.

Цифрова держава

Щоб перетворити Україну на справжню цифрову державу, потрібно оцифрувати ще багато послуг, оновити законодавчу базу, упорядкувати роботу держреєстрів, забезпечити технічні можливості й захист даних. Зміни торкнуться не тільки адміністративних послуг, а й галузей охорони здоров’я, бізнесу, освіти, транспорту, судів, питань демократії тощо.

Складники «Цифрової держави»

Електронне урядування

Якщо коротко — це коли внутрішні процеси управління в державі здійснюються за допомогою інформаційних технологій. Так процеси стають ефективними й прозорими, а кожен громадянин матиме доступ до будь-якої інформації про державу. Державні послуги стануть зрозумілими й доступними в електронній формі, а органи влади завжди матимуть правдиві дані для ухвалення ефективних рішень.

Кібербезпека

Це безпека в електронному просторі. Усю державну й приватну інформацію та її носіїв має бути захищено від несанкціонованого використання. Для цього проводяться спеціальні заходи, що забезпечують конфіденційність і цілісність даних, їхню доступність там і тоді, коли це потрібно.

Електронна демократія

Громадяни також управлятимуть державою за допомогою інформаційних технологій. Це означає, що референдуми, голосування, громадські бюджети, консультації та опитування теж будуть здійснюватися в електронній формі.

Електронний бізнес

Це коли бізнес організовано так, щоб працювати взагалі без паперів і лише за безготівковими розрахунками. Увесь документообіг з підрядниками й державою — контракти, інвойси, накладні — усе електронне. Так усі процеси стають швидшими, ефективнішими й сприяють зростанню, а не створюють додаткових бар’єрів.

Електронний суд

Повністю електронний документообіг: онлайн-подання процесуальних документів, обмін документами між судами, установами й учасниками судового процесу, розгляд окремих справ онлайн. Учасники процесу матимуть постійний доступ до всіх відкритих документів, а повідомлення й результати вони отримуватимуть в електронній формі.

Електронна охорона здоров’я

Кожен пацієнт матиме власну електронну медичну картку. Усі лікарі будуть під’єднані до відповідних медичних онлайн-платформ, а кожна лікарня матиме повністю цифрову інфраструктуру: Wi-Fi, електронний обмін медичними даними пацієнта між різними установами (телемедицина) та систему дистанційного моніторингу стану пацієнта.

Електронна освіта

Процес навчання також стає електронним, щоб нинішні діти могли працювати в завтрашньому світі. Навчальні планшети для учнів і ноутбуки для вчителів. Замість паперових журналів з’являються електронні, до яких батьки завжди матимуть доступ. Замість зошитів — електронні документи, замість одинарних папірців на контрольній — електронні тести й форми, замість підручників — навчальний контент на різних носіях, Wi-Fi у кожному класі.

Електронна транспортна система

У громадському транспорті впроваджується електронний квиток, а в кожному місті створюються проекти мобільного паркування й управління трафіком. Усі значні авто- й залізничні магістралі, вокзали й станції має бути забезпечено широкосмуговим мобільним інтернет-покриттям.

Розумні міста

Створюється електронна модель, що допомагає вирішувати нагальні проблеми кожного міста: інтегровані інформаційні системи розв’язують проблеми з транспортом, впроваджуються «зелені» технології, у кожного міста є доступний план забудови, розвитку промислового й природного капіталу. Це означає, що міста стануть більш продуманими та зручними й кожен містянин знатиме що й чому роблять у його місті.

Цифрові навички

Щоб усі задумані зміни відбулися, ми створюємо програму навчання загальних і професійних цифрових навичок. Вона надасть змогу всім громадянам опанувати базову цифрову грамотність, щоб вільно користуватися електронними інструментами керування державою, а надалі — навіть опановувати нові професії та мови.

Повсюдний інтернет

Щоб електронними послугами могли користуватися по всій країні, ми розробляємо національний план розвитку широкосмугового доступу до інтернету. Особливу увагу приділено покриттю в сільській місцевості, щоб подолати цифровий розрив, створити нові робочі місця й зменшити міграцію сільських мешканців до міст.

Тих, хто хотів би стати одним з тестувальників бета-версії або першими дізнатися про новини проєкту, Федорів закликав заходити на сайт plan.diia.gov.ua.

Від admin_svitove