Чт. Бер 28th, 2024

23 серпня в будівлі Кабінету Міністрів України відбулася прес конференція голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергія Савчука, в ході якої журналістами було згадано про успіх нової  ініціативи американськанської компанія “Tesla” Ілона Маска, яка заявила про запуск сервісу оренди сонячних панелей Rent Solar для даху житлових будинків.

Послуга коштуватиме 50 доларів у місяць. За цю ціну клієнти отримають сонячні панелі й обладнання до них. Також у вартість входить встановлення, технічна підтримка й обслуговування панелей.

Tesla запропонувала три варіанти сонячних електросистем — на 3,8 кВт, 7,6 кВт і 11,4 кВт.

Якщо клієнт захоче прибрати чи встановити менші панелі, йому потрібно заплатити компанії 1500 доларів.

У Tesla зазначили, що не отримуватимуть від цього прибутку, а лише покриватимуть витрати. Інформацію було взято з сайту Tesla.

Голова  Держенергоефективності Сергій Савчук сказав, що підтримує починання Ілона Маска з розгортання сервісу саме оренди сонячних панелей для дахів житлових будинків та назвав це цікавою ініціативою і для України. Наголосив,що вивчатиме можливості та робитиме все від нього залежне для заохочення крупного українського бізнесу до впровадження  подібних бізнеспроектів і в Україні.

Також на прес-конференції у КМУ Голова Держенергоефективності Сергій Савчук окреслив журналістам результати роботи за 5 років та ініціативи, завдяки яким українські сім’ї зменшують комунальні платежі, а бізнес інвестує у вітчизняну «зелену» електро- та теплоенергетику.

Завдяки успішній реалізації державної Програми з енергоефективності, очікується, що до кінця поточного року на дану програму буде видано кредитів на суму близько 1 млрд грн. Уряд та Держенергоефективності дотримуються активної позиції в інформуванні населення України щодо даної програми, через роботу кол центру, через семінари, котрі відбуваються щотижня в кожній області України, де громадяни мають змогу отримати повну іфнформацію щодо програми в цілому та, що вони отримають в замін. 17 областей Ураїни підписали з Держенергоефективності Меморандум про регіональне співробітництво в рамках даної програми (кредити видає не лише Уряд, а й органи місцевої влади).

Також було зазначено головні плюси підписаного в цьому місяці закону України 2010: “зелений” тариф для біомаси та біогазу піднято на 10%, відмінено місцеву складову, “зелений” тариф для виробників, що користується українським обладнанням буде вищий на 10%, розширено поняття біомаси, введено “зелений” тариф для геотермальної енергетики. Тобто все свідчить про те, що Україна взяла курсу на встановлення енергетичної незалежності.

В кінці 2014 року було прийнято Національний план дій з відновлювальної енергетики до 2020 згідно з яким заплановано збільшити виробництво енергії з відновлювальних джерел до 11%. Пан Савчук не приховав того факту, що для успішного впровадження в життя даного плану потрібні інвестиції, як внутрішні так і зовнішні, і завданням Українського Уряду є зробити все можливе для приваблення інвестицій на український ринок, а для цього в першу чергу потрібно удосконалити законодавство України в даному секторі.

Серед ключових показників роботи Голова  Держенергоефективності Сергій Савчук виділив:

  • На 6 млрд м3 у рік зменшено споживання газу населенням, бюджетною сферою та теплокомуненерго у 2018 р. порівняно із 2014 роком. Таким чином, Україна щороку заощаджує близько 1,2 млрд євро, не витрачаючи їх на закупівлю блакитного палива.
  • 3,3 млрд євро залучених інвестицій у відновлювану енергетику та енергоефективність завдяки ефективним законодавчим стимулам.

Найбільше інвестицій вкладено у «чисту» енергетику:

  • понад 2,5 млрд євро — у близько 3000 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики;
  • більше 500 млн євро — у понад 2200 МВт нових потужностей, що генерують тепло «не з газу».
  • Близько 650 тис. родин (а це еквівалентно двом регіонам України) утеплилися завдяки співфінансуванню «теплих кредитів» із державного та місцевих бюджетів. Тепер усі ці родини заощаджують до 70% на комунальних послугах, а їхня нерухомість зросла у ціні приблизно на 30%.
  • Ще 3 тис. ОСББ можуть залучити до 1 млрд грн «теплих кредитів» у цьому році.
  • У 35 разів збільшено обсяг фінансування місцевих програм здешевлення «теплих кредитів»: із 5 млн грн у 2014 р. до близько 170 млн грн у 2019 році.
  • Вперше запроваджено ЕСКО-механізм, в рамках якого приватні інвестори уклали вже понад 340 контрактів вартістю близько 500 млн грн для утеплення бюджетних установ. Економія енерговитрат сягає 70% без жодної бюджетної інвестиції.
  • У 3 рази збільшено кількість місцевих органів влади, де впроваджено енергомоніторинг у бюджетній сфері: із 60 таких органів влади у 2017 р. до 210 у 2019 році.
  • За участю Держенергоефективності розроблено та Парламентом прийнято у 2017 р. Закон України щодо запровадження 100% обліку тепла і води в країні.
  • Вперше із врахуванням кращих європейських практик розпочато сертифікацію енергоефективності будівель.
  • вже атестовано перших близько 1300 енергоаудиторів, які мають право проводити сертифікацію будівель та обстеження інженерних систем;
  • більше 400 перших будівель вже отримали енергетичні сертифікати.
  • За ініціативи Держенергоефективності розроблено Концепцію стимулювання енергетичної утилізації сміття та низку законопроектів, що дозволять:
  • інвесторам вкладати кошти у так звані «waste-to-energy plants», як в Данії, Великобританії та інших країнах;
  • заміщувати в еквіваленті до 1 млрд куб м газу щороку;
  • і, як результат, зменшити кількість сміттєзвалищ.
  • У 2018 р. ініційовано приєднання України до Міжнародного агентства із відновлюваних джерел енергії (IRENA).
  • Запроваджено Інвестиційну карту «UAMAP» (https://www.uamap.org.ua), де опубліковано понад 100 потенційних проектів на суму понад 4 млрд євро.
  • Спільно із МЗС Фінляндії та НЕФКО засновано та вже працює Фінсько-український трастовий фонд обсягом 6 млн євро для фінансування підготовки проектів з енергоефективності та відновлюваної енергетики. Вже опрацьовуються заявки, а фінські компанії зможуть стати співінвесторами нових проектів.
  • За участю Держенергоефективності розроблено та Парламентом прийнято Закон України від 25.04.2019 № 2712-VIII щодо переходу на систему аукціонів у відновлюваній енергетиці.
  • Близько 12 тис. родин перейшли на електроенергію з енергії сонця завдяки «зеленому» тарифу, прив’язаному до курсу євро. Для порівняння у 2014 р. лише близько 20 домогосподарств мали сонячні панелі.

Усі зазначені ініціативи сприяють не лише зменшенню енергоспоживання та оптимізації енерговитрат громад, а й формують нову енергоефективну культуру у суспільстві.

Враховуючи набутий досвід, Держенергоефективності продовжує працювати над пріоритетними завданнями:

  • розробка нової 5-річної цільової програми для населення, бюджетної сфери та промисловості;
  • розвиток системи аукціонів;
  • впровадження механізму стимулювання підприємств до енергоефективних заходів та переходу на відновлювані джерела енергії;
  • розвиток сфери енергетичної утилізації сміття;
  • створення ринку твердого біопалива;
  • розвиток сфери виробництва та використання рідких біопалив;
  • запровадження ринку «зелених» облігацій.

Голова Держенергоефективності зазначив, що головна проблема України не в відсутності ресурсів, а в неправильному їх використанні. Цю проблему українці повинні вирішити спільними зусиллями та співпрацею держави, бізнесу та пересічних громадян.

Більше тут: http://saee.gov.ua/uk

Від admin_svitove