Чт. Бер 28th, 2024

Голова Державної прикордонної служби України полковник Сергій Дейнеко з робочою поїздкою перебуває в Луганській області.

Керівник Держприкордонслужби проінспектував Лисичанський прикордонний загін, що діє у складі Об’єднаних сил, та підрозділи загону, які розташовані безпосередньо на лінії розмежування.

Зокрема він побував у відділі прикордонної служби «Станично-Луганське-2» та КПВВ «Станиця Луганська».

У всіх підрозділах та в управлінні прикордонного загону Сергій Дейнеко перевірив справність озброєння та техніки, яка використовується прикордонниками на лінії розмежування, а також стан утримання фортифікаційних споруд як на території контрольних пунктів в’їзду-виїзду, так і на території військових містечок. Значну увагу він приділив і питанням, пов’язаним з умовами, в яких несе службу і проживає персонал підрозділів прикордонного загону.

У ході роботи в підрозділах Лисичанського загону керівник прикордонного відомства неодноразово наголошував, що збереження життя і здоров’я прикордонників є пріоритетом. При цьому військовослужбовці, які несуть службу на лінії розмежування, повинні бути забезпечені усім необхідним, починаючи від справної броньованої техніки – закінчуючи засобами захисту та медикаментами.

У ході роботи в єдиному діючому контрольному пункті Луганщини «Станиця Луганська» Голова служби зауважив, що в центрі уваги прикордонників залишається забезпечення ритмічності пропуску громадян через лінію розмежування та мінімізація черг перед КПВВ.

Він наголосив, що для цього є достатня кількість облаштованих належним чином робочих місць для інспекторів прикордонної служби з перевірки документів.

Перебуваючи на ділянці відділу прикордонної служби «Золоте» Сергій Дейнеко також проінспектував контрольний пункт в’їзду-виїзду «Золоте».

«Ми і надалі повинні підтримувати територію контрольного пункту в належному стані та у будь-який момент бути в готовності до пропуску осіб через лінію розмежування у разі, коли окупанти перестануть блокувати пропускні операції зі свого боку», – відмітив він.

В рамках робочого візиту на Луганщину Голова Держприкордонслужби вшанував пам’ять полеглих побратимів відвідавши місця їх загибелі.

 Разом з очільником прикордонного відомства вшанувати пам’ять охоронців кордонута та віддати шану до Дня пам`яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, що встановлений Президентом України до Луганського прикордонного загону з`їхалися прикордонники і ветерани бойових дій з різних куточків нашої країни – Ужгорода, Одеси, Хмельницького, Львова, Житомира, Харкова, Києва, Херсона та ін. Всі вони у 2014-15 роках мужньо боронили український кордон в межах Луганської області та відбивали напади російських найманців.

Поблизу села Юганівка Станично-Луганського району керівник Держприкордонслужби з бойовими товаришами поклали квіти в місці, де 10 серпня 2014 року внаслідок артилерійського обстрілу з території РФ загинули Володимир Шило, Давід Дзідзінашвілі, Сергій Андрієнко, В’ячеслав Акутін з відділу прикордонної служби «Марківка».

У відділі прикордонної служби «Красна Талівка» шану загиблим військовослужбовцям відали біля пам’ятної дошки. Нагадаємо, 25 серпня, у нерівному протистоянні з диверсійно-розвідувальною групою противника загинули Євген Пікус, В’ячеслав Фірсов, Дмитро Арнаут та Олег Сороченко. Аби прикрити своїх найманців, російський агресор застосував тоді проти прикордонників бойові вертольоти Мі-24, міномети, бронетранспортери та дві бойові машини піхоти. Ціною життя військові ДПСУ збройний напад зупинили.

У Біловодському районі Луганської області прикордонники схилили голову в пам’ять про співробітників відділу прикордонної служби «Біловодськ» старшого лейтенанта Олександра Максименко, прапорщика Юрія Лук’янцева, старшини В’ячеслава Кузнєцова та старшого сержанта Руслана Черемиса. Всі вони загинули в результаті підриву на фугасах 9 вересня та 31 жовтня 2014 року поблизу села Нижньобараниківка.

Також прикордонники віддали шану і всім іншим полеглих захисникам, з якими пліч-о-пліч відбивали атаки нападників. Серед них і майор Леонід Шірпал. 10 липня поблизу пункту пропуску «Довжанський» під час виконання бойового завдання БМП-2, у якій перебував офіцер, підірвалася на керованій фугасній міні. Герой назавжди залишився на кордоні, адже загинув за п’ять метрів від нього.

Зазначимо, що в боях з російськими найманцями загалом загинуло 70 прикордонників, ще 5 вважаються зниклими безвісти. Найбільші втрати охоронці кордону понесли саме у 2014 році, і саме в цей період загинуло 12 військовослужбовців Луганського загону.

Від admin_svitove