Чт. Бер 28th, 2024

Понад чотири десятки українських громадських організацій з більш як 40 країн світу звернулися з відкритим листом до Президента України Володимира Зеленського в рамках його візиту до Польщі.

Лист розмістила на своїй сторінці у Facebook лідерка громадської ініціативи «Євромайдан-Варшава» (Польща) Наталія Панченко.

Українці діаспори, зокрема, просять Главу Української держави у рамках його офіційних закордонних візитів проводити зустрічі з громадянами України.

«Ми, представники українських організацій за кордоном, глибоко стурбовані тим, що в рамках Вашого офіційного візиту до Польщі, який відбудеться 31 серпня – 1 вересня 2019 року, не передбачено зустрічі з українською громадою», – зазначається у листі. Нагадується, що згідно з останніми дослідженнями, проведеними в 2019 році, в Польщі проживає близько 1,27 млн українців. Крім цього, за даними Світового банку, у 2018 році українці з-за кордону поповнили бюджет України на 14 мільярдів доларів, що дорівнює 11,4% ВВП країни. 

«Ми глибоко засмучені тим фактом, що Президент України ігнорує найбільшу у світі закордонну українську громаду. Розглядаємо це як прояв нехтування інтересами більше 20% громадян України, які проживають за кордоном», – зазначається  у зверненні.

Іншим пунктом діаспоряни просять Президента створити посаду штатного радника з питань закордонних українців та міграційної політики при Кабінеті Міністрів України.

У листі також перераховано низку питань, які, на думку закордонних українців, потребують негайного обговорення та невідкладного вирішення. Серед них, зокрема, запровадження електронного голосування для громадян України, що перебувають за кордоном. Адже, за статистикою, з 10 млн українських громадян, які проживають за межами України, в першому турі президентських виборів змогли проголосувати лише 55 тисяч осіб, у другому турі — менше 60 тисяч, а на парламентських виборах трохи більше 30 тисяч громадян. 

Діаспоряни просять також вирішити питання дотримання конституційного права громадян України бути обраними та мати своїх представників в органах державної влади. «Ми вважаємо, що представники діаспори мають бути представлені в українському парламенті. Це загальносвітова практика, реалізація якої в Україні є на часі», – переконані активісти. Зазначається, що, приміром, у парламенті Молдови представлені троє депутатів від діаспори, у Франції – 23 (11 у верхній і 12 у нижній палаті парламенту). «Наразі мільйони українців постійно проживають за кордоном і вони повинні мати право делегувати своїх представників в Парламент України», – вважають представники закордонних українських громадських організацій.

Питання запровадження множинного громадянства також на часі, переконані в діаспорі. «Велика частина українців, які проживають за кордоном, має множинне громадянство. На сьогоднішній день, з огляду на застаріле законодавство, це призвело до ряду правових колізій, які слід негайно вирішити шляхом прийняття змін до відповідних підзаконних актів», – йдеться у листі.

Зазначається, що наразі, згідно із законом про державну службу, держслужбовцем не може стати особа, яка має громадянство іншої держави (ст. 19 п. 2), навіть якщо це висококваліфікований фахівець з досвідом роботи на керівних посадах у великих міжнародних компаніях. Зауважується, що майже в усіх державах-членах ЄС дозволене множинне громадянство. При цьому у зверненні наголошується, що множинне громадянство в жодному разі не може бути запроваджено у відношенні до громадян країни-агресора.

Створення програми повернення для трудових мігрантів – ще одне питання, яке потребує невідкладного вирішення, переконані українці закордону. Вони нагадують, що у своїй передвиборчій кампанії Президент неодноразово піднімав тему українських “заробітчан”, яких потрібно повернути додому, і зазначають, що  поки що, на жаль, ця тенденція є зворотною. «Ми вбачаємо необхідним вибудувати чітку стратегію повернення українських трудових мігрантів в економіку України. Для цього необхідно розробити програму повернення українських трудових мігрантів в Україну. Вирішення саме таких задач може взяти на себе радник з питань закордонних українців та міграційної політики при Кабінеті Міністрів України», – вважають у діаспорі.

Підписанти листа висловили сподівання, що Президент долучиться до вирішення зазначених проблем.

Звернення до Президента, зокрема, підписали представники більше 40 українських громадських організацій Польщі, Канади, Іспанії, Італії, США, Португалії, Єгипту, Індії, Австралії, Швейцарії, Греції, Німеччини, Франції, Литви, Малайзії, Бразилії, Йорданії, Австрії, Молдови, Данії, Ірландії, ПАР, Румунії, Української всесвітньої координаційної ради (УВКР) тощо.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський в суботу, 31 серпня,  розпочинає дводенний візит до Польщі.

У перший день відбудеться офіційний візит глави держави до Польщі, а другого дня у колі глав держав та урядів багатьох країн він візьме участь у пам’ятних заходах з нагоди 80-річчя початку Другої світової війни.

Від admin_svitove