Пт. Бер 29th, 2024

У Маріуполі почалася практична реалізація спільного проекту Адміністрації Державної прикордонної служби України та Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова. Пілотним проектом є заходи  з медичного обстеження прикордонників Маріупольського загону морської охорони.

 Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова – це непартійний, позаполітичний гуманітарний проект, спільнота вільних українських громадян, об’єднаних ідеалами служіння людям та власній державі.

Співпраця ПДМШ з прикордонниками відбувається на підставі меморандуму про співробітництво між добровольчим шпиталем та Адміністрацією ДПСУ. Його підписали Голова ДПСУ полковник Сергій Дейнеко та голова Наглядової ради ПДМШ Геннадій Друзенко. Згідно з документом, сторони співпрацюватимуть під час Операції об’єднаних сил «з метою проведення діагностики, диспансеризації та надання медичної допомоги» військовослужбовцям і працівникам ДПСУ, які проживають або проходять службу в районах проведення ООС.

ПДМШ формуватиме особовий склад з висококваліфікованих працівників і надаватиме послуги прикордонникам безоплатно, самостійно залучаючи потрібні для цього кошти. Інформаційний супровід реалізації спільного проекту також буде відповідальністю добровольчого шпиталю.

Для проведення диспансеризації військовослужбовців до Маріуполя прибула група лікарів ПДМШ. До її складу увійшли терапевт з Івано-Франківської області Галина Черниш, кардіолог з Київщини Олена Скоробогач, дві рівненські лікарки: невролог Лариса Ярмолюк і лікар УЗД Любов Ярмолюк, психолог з з міста Харків Сергій Усенко, терапевт із Львівської області Наталя Нагурська та київський хірург Сергій Стаскевич. Згодом до них приєднається гінеколог. Керівник групи – Ігор Буйвол.

Разом з медиками-добровольцями в одній команді працюють двоє лікарів Головного військово-медичного клінічного центру ДПСУ: начальник інфекційного відділення полковник медичної служби Валентин Примак і начальник ЛОР-відділення підполковник медичної служби Андрій Гарасимів.

За словами начальника відділення охорони здоров’я Маріупольського загону морської охорони майора медичної служби Олександра Яковчука, диспансеризація є щорічним поглибленим медичним обстеженням персоналу і є надзвичайно важливою процедурою.

«За підсумками диспансеризації я складаю лікувально-профілактичний план на наступний рік, за яким здійснюються всі мої заходи для покращення здоров’я військовослужбовців, їхнє лікування та реабілітація тощо», – сказав він.

Він також наголосив на важливості допомоги з боку ПДМШ, яка не просто розвантажила фахівців з госпіталю прикордонників.

«Волонтерська допомога є дуже важливою для прикордонників, звісно, що у нас є свої спеціалісти, але погляд зі сторони на військову ланку є корисним, адже іноді кажуть, що військова і цивільна медицина мають певні відмінності. Крім того, наявність у ПДМШ портативного апарату УЗД дозволяє на місці визначити певні нозології», – сказав Олександр Яковчук.

Лікарів ПДМШ, які працюватимуть в Маріуполі до 20 серпня, розмістили на базі Донецького прикордонного загону. Для запуску проекту до Маріуполя також приїхали виконавчий директор ПДМШ Таміла Данілевська разом з менеджером з питань комунікації Олександром Железняком. У неділю вони обговорили організаційні питання з начальником служби охорони здоров’я Донецько-Луганського регіонального управління ДПСУ підполковником медичної служби Олегом Гаврашенком, начальником відділення охорони здоров’я Донецького прикордонного загону майором медичної служби Андрієм Родіним та Олександром Яковчуком. Таміла Данілевська також зустрілася з начальником Донецького прикордонного загону полковником Анатолієм Коцюрбою.

«На мою думку, початок проекту видався напрочуд вдалим, – зазначила Таміла Данілевська. – Здається, професіоналізм і сумлінність лікарів ПДМШ не залишилися непоміченими ані пацієнтами-прикордонниками, ані їхнім керівництвом, яке надало нам найвищий рівень сприяння».

Від імені всієї групи вона висловила щиру вдячність всім службовцям обох загонів не тільки за їхню підтримку, але й за неймовірну гостинність.

Більше тут: https://dpsu.gov.ua/

а також тут: http://www.medbat.org.ua/uk/

Від admin_svitove