Чт. Бер 28th, 2024

Питання безпеки в Азово-Чорноморському басейні, безпека морських кордонів важлива не тільки для України, але й для всіє міжнародної спільноти, вона є нагальним інтересом усіх морських держав, адже Україна знаходиться в найважливішій географічній точці, Україна – ворота у Європу.

Починаючи з 2014 року Україна потерпає від агресивних дій з боку РФ. Це і анексія Криму, і порушення кордонів України і захоплення нафтових вишок тощо. Наразі 24 українських моряки перебувають у полоні РФ.

Крім традиційних загроз на морі, у В(М)ЕЗ і територіальних водах України з боку Росії вчиняються грубі порушення норм міжнародного морського права і суттєво активізувалась військова та правоохоронна діяльність росіян на морських комунікаціях, створюються передумови до економічної блокади портів України.

 Враховуючи загрози, одним із пріоритетів Державної прикордонної служби України є розбудова сучасної Морської охорони, здатної ефективно виконувати правоохоронні функції та забезпечувати безпеку на морі.

До завдань Морської охорони ДПСУ входить охорона державного кордону на морі, річках, озерах та інших водоймах, а також посилення охорони української частини вод Азовського і Чорного морів, протидія висадки диверсійних груп, переміщенню засобів терору на українське узбережжя, здійснення контролю за плаванням і перебуванням суден, прикриття загрозливих напрямків на морі та десантно-доступних районів на його узбережжі, проведення контрольних і режимних заходів, захист національних інтересів в прилеглій та виключній (морській) економічній зонах України.

Міжнародна підтримка розбудови Морської охорони здійснюється згідно “Програми матеріально-технічної допомоги з розвитку Морської охорони Державної прикордонної служби України”.  Завдяки підтримці міжнародних партнерів та союзників прикордонне відомство України активно нарощує свої спроможності з захисту та охорони морський кордонів. Провадиться розбудова інфраструктури базування в Одесі та на Азові та розгортаються нові підрозділи спеціальних дій на воді, удосконалюється система підготовки та логістики Морської охорони, вживаються заходи для оновлення корабельно-катерного складу та модернізуються системи висвітлення надводної обстановки. Ведеться облаштування модульних містечок контейнерного типу для підрозділів спеціальних дій на воді у містах Бердянськ, Маріуполь та Одеса, а також будівництво Центру технічної підтримки Морської охорони.

Фото 2

З метою підтримання рівня технічної готовності корабельно-катерного складу морської охорони Держприкордонслужбою розроблено трирічний Перспективний план судноремонту та модернізації корабельно-катерного складу.

Цього року за рахунок збільшення фінансування більш ніж в 6 разів у порівнянні з попередніми роками, прикордонники здійснили поточні ремонти корабельної техніки, закупили усі необхідні для її експлуатації запасні частини та матеріали.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року інтенсивність цивільної навігації та, відповідно, щільність виходів корабельно-катерного складу Морської охорони зросли майже у 2 рази.

Кораблі і катери Морської охорони  активно забезпечують контроль та висвітлення надводної обстановки в зоні відповідальності із проходженням близько 2 тисяч морських миль на тиждень.

Тільки протягом двох останніх тижнів липня проконтрольовано порядок плавання і перебування у територіальному морі та внутрішніх водах 620 суден різної класифікації, від великогабаритних суден закордонного прямування до рибальських баркасів та прогулянкових катерів.

Двічі морські прикордонники проводили рятувальні заходи щодо осіб, які, опинившись у воді, були віднесені у відкрите море і не могли самостійно дістатись берега. Також продовжують мати місце випадки виявлення плавзасобів, що перебувають у прикордонному контрольованому районі із порушенням правил прикордонного режиму, а подекуди, і порушують режиму державного кордону на морі.

Так, у Чорному морі корабельно-катерним складом у взаємодії із постами технічного спостереження берегових підрозділів швидко і ефективно було виявлено та затримано прогулянкову яхту під іноземним прапором, яка прямувала з Дунаю до Миколаєва. Капітан вирішив скоротити шлях і, всупереч заявленому режиму прибережного плавання, спрямував судно навпростець, наражаючи на небезпеку свій екіпаж і пасажирів, порушуючи норми прикордонного законодавства. Судно-порушник було виявлено та затримано, а  капітана притягнуто до відповідальності за порушення державного кордону.

Фото 3

Крім того, морськими прикордонниками під час несення служби в Маріупольському районі Азовського моря було виявлено прогулянковий катер, який дрейфував за 4 милі від берега. Зважаючи на специфіку регіону, було ретельно вивчено та проаналізовано обстановку, паралельно проведено перевірку узбережжя та облікованих там плавзасобів в пунктах базування, і оглянуто «знахідку». Інформації про зникнення майна, пошук людей до морського пошуково-рятувального центру не надходило. Враховуючи напрямок вітру, моряки-прикордонники розрахували, звідки міг бути віднесений катер, та повернули його до місця базування, де й знайшовся власник плавзасобу.

Також традиційно фіксуються порушення прикордонного законодавства під час рибальського промислу та дозвілля. Часто в пошуках рибних місць, поціновувачі риболовлі втрачають пильність щодо орієнтації в дозволеному районі плавання, нехтують заходами безпеки, не перевіряють справність радіостанції, забувають документи та попередити прикордонні підрозділи про вихід в море.

Так, кораблями ВМС ЗСУ, що забезпечували безпеку плавання в закритому для проведення стрільб районі, на відстані понад 14 миль від берега, було виявлено маломірний швидкісний плавзасіб. Отриману інформацію негайно передано на катер Морської охорони, що патрулював район. Зупинка та огляд плавзасобу катером Морської охорони показали, що горе-рибалки вийшли пізно ввечері без повідомлення прикордонного підрозділу, без документів та дозволу на вихід за межі територіального моря України (12 морських миль) і навіть без засобів зв’язку. Заборонених знарядь лову, водних живих ресурсів, інших предметів виявлено не було. Плавзасіб був затриманий та супроводжений до пункту базування. За незаконний перетин державного кордону та порушення прикордонного режиму особи притягнуті до відповідальності.

26 та 27 липня ц.р., упродовж двох діб, приблизно в однакові часові періоди, після 21.00, в Маріупольському районі Азовського моря тактичні групи катерів Маріупольського загону морської охорони зі складу Об’єднаних сил спостерігають певні провокативні дії.

З напрямку, де розпізнаний один з кораблів Берегової охорони ФСБ РФ, що тримається на певній відстані, з настанням темряви, відбувається освітлення катерів Морської охорони Держприкордонслужби України променем зеленого кольору. Так звані сеанси освітлення тривають по декілька хвилин. Шкоди здоров’ю екіпажів та виходу з ладу технічних засобів після впливу променя на даний час не зафіксовано. Однак, беручи до уваги, що подібні явища, які мали місце на лінії розмежування на суходолі, неодноразово призводили до травмування військовослужбовців, вжито відповідних заходів із захисту життя та здоров’я персоналу.

Державна прикордонна служба наголошує на необхідності дотримання норм прикордонного законодавства при виході в море у контрольованих прикордонних районах. Це перш за все є запорукою безпеки й збереження життя на морі.

Тут більше: https://dpsu.gov.ua/

Від admin_svitove