Чт. Бер 28th, 2024

Діяльність Державної прикордонної служби України у галузі міжнародного співробітництва спрямована на максимальне сприяння реалізації основних завдань Відомства через спільну з партнерами протидію загрозам національній та міжнародній безпеці на державному кордоні України – тероризму, міжнародній організованій злочинності, кіберзлочинності, розповсюдженню зброї масового знищення, а також на боротьбу з корупцією, контрабандою, незаконною міграцією тощо. Ефективність протидії цим загрозам залежить від рівня взаємодії як у двосторонньому форматі, так і у рамках міжнародних організацій.

Для України підтримка країн-партнерів має особливе значення в умовах військової агресії Російської Федерації проти України, активної розвідувально-підривної та диверсійної діяльності на кордонах нашої держави, проведення через кордон масштабних інформаційно-пропагандистських акцій, спрямованих на підрив суверенітету та територіальної цілісності України.

Державною прикордонною службою України налагоджене партнерство та підтримуються контакти із понад 100 спеціальними службами та правоохоронними органами 60 країн світу та 63 профільними структурами у складі міжнародних організацій на підставі норм міжнародного права, відповідних договорів та угод.

У процесі співробітництва здійснюється обмін оперативно-вагомою інформацією з питань прикордонної безпеки яка має обопільнний інтерес, визначаються шляхи розширення співпраці з партнерськими спецслужбами, правоохоронними органами та міжнародними організаціями, у першу чергу НАТО, ЄС, ОБСЄ, ООН, РЄ тощо.

На регулярній основі проводяться спільні операції та антитерористичні навчання. За визнанням партнерських спецслужб успішне проведення спільних операцій дозволяє розглядати Україну як постійного і надійного партнера у галузі міжнародної безпеки.

Державною прикордонною службою України вивчаються кращі практики та політико-правові моделі спецслужб країн – членів ЄС і НАТО. У рамках розвитку та реформування Служби активно застосовується експертна консультативна допомога іноземних радників, зокрема через роботу Консультативної місії ЄС з реформування цивільних структур безпекового сектору України (КМЕС), радників НАТО в Україні тощо.

У контексті курсу України на європейську інтеграцію Прикордонна служба бере активну участь в імплементації відповідних національних планів. Вивчаються передові моделі функціонування секторів безпеки в країнах Європейського Союзу. Такий досвід активно застосовується у процесі приведення Державної прикордонної служби України у відповідність до норм та практик передових західних демократій, зокрема, через розробку відповідної законодавчої бази.

На високому рівні перебуває співробітництво Державної прикордонної служби України з Офісом Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Така співпраця здійснюється у форматі виконання щорічних спільних проектів, спрямованих на підвищення ефективності охорони кордону та боротьби з сучасними викликами національній безпеці.

Починаючи з 2014 року представники Державної прикордонної служби України запрошуються до участі у засіданнях Комітетів Ради Європи з питань правоохоронної діяльності.

Крім цього, Державна прикордонна служба України бере участь у проектах Ради Європи  в країнах Східного партнерства (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова, Україна), спрямованих на вдосконалення міжнародного співробітництва між правоохоронними органами у сфері протидії транснаціональній злочинності.

Триває співпраця Державної прикордонної служби України з Місією ЄС з прикордонної допомоги Україні та Молдові (ЕUІВАМ), яка спрямована на вдосконалення взаємодії з прикордонними та правоохоронними органами на українсько-молдовському кордоні. Участь у цих заходах дозволяє забезпечити взаємодію у сфері покращення охорони кордону, боротьби з тероризмом, протидії торгівлі людьми, нелегальній міграції та контрабанді тютюнових виробів.

Основні напрями співробітництва ДПСУ зі структурами Організації Північноатлантичного договору (НАТО) визначаються відповідно до Річної національної програми співробітництва Україна-НАТО, яка затверджується указами Президента України.

Багато зусиль у галузі міжнародного співробітництва Державна прикордонна служба України спрямовує на посилення регіональної прикордонної безпеки та розвиток прикордонного відомства України на основі кращих світових практик.

В цьому напрямку постійно проводяться зустрічі на рівні Головних Прикордонних Уповноважених України та суміжних країн (окрім Росії). Крім цього відбуваються зустрічі з керівниками чи представниками прикордонних відомств інших країн, зокрема Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Німеччини, Азербайджану і Грузії, а також агенції Фронтекс, МОМ, Національної гвардії Каліфорнії США, Місій ЄС та інших міжнародних партнерів.

Тільки в 2018 році проведено більше 700 заходів міжнародного співробітництва  та понад 2400 прикордонно-представницьких зустрічей.

Також забезпечується подальший розвиток двостороннього співробітництва з Міжнародним центром розвитку міграційної політики (ICMPD), співпраці з організацією ООН Жінки в Україні, участь персоналу відомства у спільних операціях Фронтекс, участь керівного складу та персоналу відомства у міжнародних конференціях, що відбуваються за підтримки Секретаріату ОБСЄ і НАТО. Прикордонники є активними учасниками міжнародних навчаннях («Сі-Бриз», «Ріверайн», «Чорноморський Яструб», «Рапід Трайдент»), різноманітних міжнародних конференцій, семінарів, тренінгів та ознайомчих візитів.

Представники ДПСУ беруть активну участь у міжнародних заходах з безпекових питань, спрямованих на опрацювання та застосування спільних і самостійних механізмів протидії сучасним гібридним загрозам.

Крім того, Держприкордонслужба з партнерами реалізовує проекти міжнародної технічної допомоги. Тільки у минулому році реалізовано 24 проекти, в рамках яких отримано допомоги на понад 200 млн грн., з яких найбільше допомоги надійшло від США (145 млн.грн), серед якої човни, засоби РХБЯ виявлення та захисту, більше 3200 одиниць уніформи, спорядження та екіпірування, 360 тактичних засобів індивідуального захисту, 30 засобів прикордонного контролю, а також засоби зв’язку та автоматизації, медичне і діагностичне обладнання, системи «Поліграф». Інша допомога надходила від країн ЄС, Канади, Норвегії. З поміж іншого було отримано серверне обладнання та програмне забезпечення, мобільні комплекси прикордонного контролю тощо.

Відмітимо, що у період 2014-2017 років в рамках проектів МТД було отримано допомоги на 2,9 мільярдів гривень. Основними партнерами, які направляли допомогу, були Уряд США, Європейська Комісія, ФРН, Японія, Канада, Норвегія та інші країни, а також міжнародні організації (ООН, ОБСЄ, МАГАТЕ, МОМ, УВКБ ООН). Окрім вже озвучених отриманих засобів також постачалися автомобільна техніка (патрульні автомобілі, у тому числі броньовані, мікроавтобуси, паливозаправники, автотягачі, трейлери), засоби виявлення вибухових речовин, інженерного забезпечення, тепловізійне обладнання, засоби автономного життєзабезпечення, система спостереження, цифрова рентгенівська система, томограф, відеоіндоскоп діагностики, екіпірування для мобільних підрозділів, комплекти обладнання для водолазів тощо.

У липні цього року відбулося схвалення Урядом України Національної стратегії інтегрованого управління кордонами (IBM) до 2025 року.

Стратегія IBM була розроблена спільними зусиллями українських прикордонників та міжнародних експертів та затверджена менше ніж за 5 місяців.

Успішна діяльність Державної прикордонної служби України у галузі міжнародного співробітництва підвищує ефективності роботи прикордонного відомства, дозволяє здійснювати управління українськими кордонами відповідно до кращих європейських практик, сприяє транскордонній і міжвідомчій координації, ефективному управлінню міграційними процесами, реагуванню на потенційні загрози, протидії транскордонній злочинності, забезпеченню внутрішньої безпеки країни.

Підготовлено за сприянням Голови Держприкордонслужби України Сергія Дейнеко та матеріалами: https://dpsu.gov.ua/

Від admin_svitove