Пт. Бер 29th, 2024

«Ніколи не здаватися, вірити в себе, завжди йти вперед, молитися Богу…», Іринка Бонк, 9 років, Новояворівськ Львівської області

У 2017 році за ініціативи благодійного фонду «Аліло 2015» (Батумі, Грузія) спільно з Громадською організацією «Центр демократичного розвитку молоді «Синергія» (Одеса, Україна) та Грузинським культурно-освітнім центром «Іверія» (Одеса, Україна) був започаткований міжнародний благодійний проект «Діти просять миру».

Міжнародний проект «Діти просять миру» стартував в 2016 році в Україні з ініціативи ГС «Промінь Україна» при координації Ганни Крисюк і був реалізований у 12 країнах світу. У 2017 році за підтримки Ганни Крисюк у Грузії був започаткований двосторонній міжнародний соціальний проект «Діти просять миру», який вже три роки реалізується українськими і грузинськими партнерами за всебічної підтримки органів влади і громадськості з України та Грузії. Неодноразово діти з України відвідували Грузію, а діти з Грузії – Україну.

Цей проект був організований для українських дітей, чиї батьки є учасниками бойових дій, а також для дітей, батьки яких брали участь в проведенні антитерористичних операцій, та дітей переселенців з Криму і районів проведення АТО, волонтерів, які піклуються про українських захисників. Проект «Діти просять миру» дає можливість організувати дітям не тільки відпочинок, а й знайомство з визначними місцями, з культурою і традиціями, а також прийняти участь у патріотичних заходах.

Метою проекту є прищепити дітям духовні цінності, ознайомити їх з культурою, історією і традиціями сусідніх дружніх країн, посилити «народну дипломатію» між дружними країнами, сприяти розвитку дружніх стосунків та взаємопорозумінню між дітьми в Україні та поза її межами. А головне – навчити дітей цінувати мир, шанобливо поводитись з усіма, хто причетний до захисту Батьківщини від військової та інформаційної агресії.  

Цей проект — це потужний патріотично-культурний проект, аналогів якому ні в Україні, ні в Грузії немає. Тому проект з першого року його існування підтримує Посольство України в Грузії та Консульство Грузії в Одесі.

20 дітей з різних областей України у липні 2017 року протягом 10-ти днів ознайомлювались з історією і культурою Аджарії, приймали участь у заходах по вшануванню пам’яті Шіндіських героїв разом з дітьми грузинських військовослужбовців, а також їх батьками, представниками Державної служби у справах ветеранів Грузії і представниками уряду Аджарської АР. Також діти з України спільно з дітьми з Грузії прийняли участь в акції «Дерево життя» (посадивши символ і оберіг України – калину в Шендіському сквері) та вшанували пам’ять великих українських митців Л.Українки та Т.Шевченка. Щирі побажання миру і бажання жити в дружніх відносинах назавжди залишаться в серцях українських і грузинських дітей після цих акцій. Саме такі заходи об’єднують загальні прагнення наших народів жити в мирі і дружбі! Цей проект був можливий  завдяки спільним зусиллям громадськості, влади (Посольство України в Грузії, Уряд автономної республіки Аджарія, Державна служба у справах ветеранів Грузії, мерія міста Батумі) та бізнесу (будівельна компанія ОRBI GROUP і інші підприємці).

Реалізація міжнародного благодійного проекту «Діти просять миру» — це історія кожної окремої дитини, яка, на жаль, знає що таке війна. Але ці діти дуже хочуть миру, хочуть щоби їхні батьки були живі.         

З 2018 року українська сторона приймає дітей з Грузії. Влітку 2018 і 2019 років 10 і 13 дітей відповідно, чиї батьки в свій час захищали територіальну цілісність Грузії, відпочивали в Херсоні на запрошення Херсонського міського голови. Відпочинок і широку культурно-пізнавальну програму для дітей в Херсоні забезпечила голова Херсонського міського грузинського національно-культурного об’єднання «Ілорі» (Херсон, Україна) разом з багатьма зацікавленими сторонами, підприємцями та окремими благодійниками, які виявили бажання долучитись до цього проекту. Такі потужні заходи можуть бути реалізованими завдяки тісній конструктивній співпраці всіх зацікавлених сторін. В Херсоні до організації культурно-пізнавальної програми для дітей залучилися не тільки представники міської ради, а й колективи:

Дитячої міської бібліотеки;

Херсонської державної морської академії;

Головного управління Національної Поліції України у Херсонській області;

Обласного будинку еколого-натуралістичної творчості;

Обласного академічного театру Ляльок;

Херсонського державного педагогічного університету;

ТРЦ «Фабрика» та «Зелені хутори»;

Херсонського вищого училища фізичної культури Херсонської обласної ради.

Але надважливою подією під час проекту «Діти хочуть миру» є зустріч з захисниками України з військової частини в с. Чорнобаївка. Саме таке спілкування показує наскільки важливо показувати дітям приклад справжньої мужності, приклад щирого патріотизму, приклад непідробної самовідданості служіння своєму народу!

Взимку 2019 року Львівщина і Закарпаття також приймали дітей з Грузії для ознайомлення з українськими Різдвяними традиціями та культурою західної України.

Партнерами проекту у Львівській області був благодійний фонд «Мій тато захищає Україну», який організував спільно з Львівською обласною державною адміністрацією організував чудовий відпочинок і дуже потужну пізнавальну програму.  До організації «Різдвяної казки» для дітей з дуже насиченою пізнавальною і розважальною програмою долучились багато приватних підприємців, волонтерів, представників державних установ, зокрема це були: Львівський оперний театр, Музей-Арсенал, Шевченківський гай, історичний музей і «італійський дворик», музей І.Франка, Будинок вчених, Музей хлібу та музей Січових стрільців, а також будинок-музей, де жила родина Степана Бандери;  Львівський кафедральний собор, церква Св.Андрія (Костелу Бернардинців), Домініканський собор і церква Св.Михайла, гарнізонна церква Св.Петра і Павла. Звичайно, неможливо назвати всі імена людей, що допомагали у реалізації проекту.

Але неможливо не згадати заходи, що були присвячені нашим захисникам.  Дуже зворушливим був момент покладання квітів на могили наших захисників на Личаківському кладовищі у Львові. Грузинська делегація в пам’ять про нашу дружбу і взаємопідтримку залишила найдорожче нашим загиблим воїнам – свій прапор!

Також діти разом з дорослими провели дві важливі акції: намалювали дружбу України і Грузії та взаємопідтримку проти російської агресії – ці малюнки назавжди закарбували взаємну повагу України і Грузії. Ще одна важлива акція відбулась в Будинку офіцерів, де діти зробили жовто-блакитні кораблики, які є символом українських військово-полонених, і прикрасили цими корабликами Різдвяну ялинку. Солідарно з цією акцією відбулась акція підтримки цілісності Грузії і проти повзучої окупації Грузії Росією.      

Щороку багато теплих і щирих слів чують організатори проекту «Діти просять миру» — це слова на адресу кожного хто долучився до організації заходів, на адресу тих – хто подарував дітям не тільки гарний відпочинок і пізнавальну програму, а подарував частинку своєї душі, свою любов і щиру турботу!  

Ми, організатори проекту, закликаємо всіх небайдужих приєднуватись до цього соціального патріотичного проекту! Тільки разом ми можемо організувати потужний патріотичний міжнародний проект і з кожним разом вдосконалювати його і робити кращим і потужнішим. Ми запрошуємо кожного, хто готовий долучитись до реалізації проекту, до конструктивної співпраці і ми будемо раді співпраці з патріотично-налаштованим бізнесом. Не соромтесь робити добрі справи і дарувати дітям щастя і любов!   

Організатори проекту:

— Благодійний фонд «Аліло 2015» (Батумі)
— Громадська організація «Центр демократичного розвитку молоді «Синергія» (Одеса)
— Грузинський культурно-освітній центр «Іверія» (Одеса)
—  Херсонське міське грузинське національно-культурне об’єднання «Ілорі» (Херсон)
— Благодійний фонд «Мій тато захищає Україну» (Львів)

Проект реалізується під патронатом Посольства України в Грузії, Консульства Грузії в Одесі, Мерії м.Херсон.

Щороку до проекту приєднуються десятки волонтерів і благодійників.

Від admin_svitove