Вт. Бер 19th, 2024

30 вересня, на базі Міжнародного міжвідомчого багатопрофільного центру підготовки Національної гвардії України, що знаходиться у селі Старому, відбулася демонстрація сил і спроможностей органів системи внутрішніх справ.

Гостями полігону  стали Президент України Володимир Зеленський, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Міністр внутрішніх справ Республіки Туреччина Сулейман Сойлу, представники посольств Франції та США в Україні, керівники центральних органів виконавчої влади, які координуються МВС, у тому числі Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що рівень підготовки українських спеціалістів вражає.

“Фахівці системи МВС сьогодні продемонстрували надзвичайно високу майстерність. Мене вразив рівень підготовки. А нашій державі залишається знаходити кошти і підтримувати таких професіоналів. Я радий вітати наших поважних іноземних партнерів, зокрема делегацію міністра МВС Туреччини та французької компанії Airbus. Розвиваємось, не зупиняємось”, – зазначив він.

Глава держави висловив сподівання, що продемонстровані підрозділами професійні навички застосовуватимуться при ліквідації надзвичайних ситуацій в усіх регіонах України.
«Хочу вам подякувати за те, що ви служите Україні. Хотілося б, щоб такий рівень у нас був не тільки на навчаннях, а й у кожній області», – наголосив він.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна буде робити ставку на контракти з вітчизняними виробниками, зокрема з авіаційним заводом Антонова.

Також Президенту продемонстрували військову техніку, спеціальне спорядження, озброєння Нацгвардії та Держприкордонслужби: ремонтно-евакуаційну групу НГУ, сучасні автоперев’язувальні та медичні засоби, мобільний автоматизований радіаційний комплекс ДПСУ, мобільний пункт управління прикордонників, новітні засоби інженерного озброєння, радіаційного, хімічного й біологічного захисту, зв’язку та спорядження спецпідрозділів НГУ, оптичні та оптикоелектронні засоби спостереження Держприкордонслужби, засоби спостереження під час розвідки, бронетехніку, засоби прикордонного контролю, снайперську зброю, спорядження та екіпірування НГУ.

Глава держави позитивно оцінив те, що більшість продемонстрованої техніки – українського виробництва.

Багатопрофільні навчання умовно поділили на декілька етапів. Спочатку підрозділи ДСНС ліквідовували наслідки техногенної катастрофи. За легендою навчань, в одному із регіонів України сталася техногенна катастрофа. На промисловому підприємстві стався вибух, який зруйнував будівлі, споруди, лінії електропередач, виникли пожежі на промислових площах підприємства та у природних екосистемах. Під завалами опинилися люди. Ситуацію ускладнено виникненням дорожньо-транспортної пригоди за участю автоцистерни з аміаком, пожежі на промислових площах підприємства та швидкого поширення вогню на розташований поруч лісовий масив. Тому, фахівці ДСНС відразу провели наземну і повітряну розвідки. Окремо парашутисти – рятувальники десантувалися, щоби остаточно визначити масштаби катастрофи та скорегувати дії інших підрозділів.

Наступний крок – прибуття основних сил рятувальників та кінологів, які і ліквідували наслідки аварії, знайшли під завалами людей, надали домедичну допомогу та евакуювали людей. Для ліквідації трагедії підрозділи ДСНС залучили наземну спецтехніку та авіацію. За допомогою останньої погасили пожежу в екосиситемі та евакуйовували постраждалих. Всього було здійснено три скиди води літаками АН – 32П і вертольотом Мі-8МТ. В той час як для спостереження застосувувався французький гвинтокрил Н-225.

Група спеціального призначення НГУ “Омега” мала знайти та знешкодити диверсійно-розвідувальну групу незаконних збройних формувань. Для цього дві групи спецпризначенців десантувалися парашутним та безпарашутним способом в зону проведення операції. Гвардійці, просуваючись територією, зіштовхнулися з противником.

Одна із груп, НГУ, яка потрапила у зону ураження, зайняла позицію оборони та вступає в бій. Інша – обійшла ворога і завдала удару з флангу. В ході перестрілки були поранені гвардійці, тому, група спецпризначенців провела евакуацію за допомогою бронеавтомобіля. В середині якого медик надав невідкладну допомогу. Навчання НГУ відбулися із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів.

Під час багатопрофільних навчань свої дії відточив і Департамент оперативної дії Корд. За допомогою штурмового собаки спецпідрозділ затримав умовного противника. Також у Навчальному центрі НГУ пройшли спільні демонстрації кінологів НГУ та ДПСУ. Фахівці та чотирилапі вихованці показали роботу службової собаки під час пошуку зброї та вибухівки, подолання смуги перешкод, затримання зловмисника та загальні команди.

Прикордонники у Навчальному центрі демонстрували свої технічні можливості. Сюди вони привезли майже 4 десятки одиниць броньованої та спеціальної техніки та 2 безпілотні літальні апарати. Зокрема була продемонстрована автомобільна та бронетанкова техніка, в тому числі: бронемобілі «Козак» та «Кугуар», мобільний тепловізійний комплекс, мобільний комплекс прикордонного контролю, мобільний автоматизований радіаційний комплекс «Марк», квадроцикли, мотоцикли, снігоходи та інші транспортні засоби. Окремо був розгорнутий мобільний пункт управління, який складався з кількох спеціальних комплексно інформаційно-телекомунікаційних апаратних із засобами теле, радіозв’язку та іншими засобами управління.

А інспектори-кінологи зі своїми чотирилапими помічниками продемонстрували як такі тандеми протистоять контрабандистам та іншим порушникам кордону. Вони провели показові виступи з пошуку наркотиків, зброї, вибухівки, тютюнових виробів. Також продемонстрували застосування собак для розшуку, переслідування та затримання порушників.

Від admin_svitove