Пт. Бер 29th, 2024

Традиційно, до української Умані на Рош а-Шана восени прибувають десятки тисяч паломників з усього світу, і це – найбільший захід у світі за межами Ізраїлю.

За попередніми оцінками у 2019 році, з 23 вересня по 4 жовтня, у заходах візьме участь більше 40 тис. паломників з багатьох країн світу, а найбільш інтенсивне переміщення паломників, буде відбуватися через Київ, Одесу та Вінницю.

Для дотримання загального громадського правопорядку, пильність правоохоронців у цей період зазвичай зростає. Особлива увага українських правоохоронців буде зосереджена на організації безпеки паломників в аеропортах, на маршрутах руху та безпосередньо в місті Умані.

 За інформацією Державної прикордонної служби, зокрема прикордонники Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ», на яких припадає левова частка оформлення хасидів-паломників на київських летовищах, підготовку вже розпочали.

Наразі охоронці кордону беруть участь у службових нарадах аеропортів із залученням представників самих перевізників, щодо отримання попередньої інформації про прибуття організованих груп осіб. Крім того перевіряється готовність пунктів пропуску, зокрема, здійснення прикордонного контролю на окремих смугах руху та створення належних умов для роботи контрольних служб.

Загалом для організації пропуску через державний кордон зазначеної категорії осіб Держприкордонслужба збільшить кількість робочих місць і прикордонних нарядів із залученням додаткових резервів. З персоналом, що залучатиметься до здійснення прикордонного контролю паломників-хасидів проводитимуться відповідні тренінги та практичні заняття.

Співробітники Держприкордонслужби докладатимуть максимум зусиль, щоб інші подорожуючі не зазнавали жодних незручностей, а оформлення паломників та прочан проходило на належному рівні. Пріоритетом для прикордонного відомства залишається безпекова складова всіх громадян.

Всі заходи здійснюватимуться у тісній взаємодії українських прикордонників, ДСНС Національної поліції України, місцевими органами влади, з організаторами заходу та консульством у місті Умані, а також представниками поліції Держави Ізраїль.

Щороку виникає необхідність узгодження всіх заходів щодо гарантування безпеки паломників, з цією метою 2 вересня в ДСНС відбулася зустріч Голови Служби Миколи Чечоткіна із делегацією Держави Ізраїль на чолі з Надзвичайним та Повноважним послом Держави Ізраїль в Україні Джоел Ліоном щодо забезпечення безпеки під час святкування Іудейського Нового року Рош а-Шана.

Микола Чечоткін зазначив, що високо цінує конструктивне ставлення Держави Ізраїль до співпраці з Україною в галузі реагування на надзвичайні ситуації та ліквідації їх наслідків.

“Підписана 15 травня 2017 року між нашими країнами Спільна декларація про наміри щодо співробітництва у сфері попередження НС та ліквідації їх наслідків є продовженням двостороннього співробітництва і ми сподіваємося на подальший його розвиток, адже взаємодія між нашими країнами у сфері реагування на надзвичайні ситуації є для нас пріоритетним і актуальним напрямком”, – сказав він.

Микола Чечоткін також підкреслив, що зустрічі щодо безпеки паломництва хасидів до м. Умані вже стали традиційними і свідчать про стабільність і поглиблення співпраці.

У свою чергу, начальник Управління ДСНС у Черкаській області Віктор Гвоздь представив делегації Держави Ізраїль розроблений з урахуванням минулорічного досвіду План реагування на надзвичайні ситуації, пожежі та події під час паломництва брацславських хасидів до м. Умань, а також зауважив, що заходи з пожежної та техногенної безпеки забезпечуватимуть 114 чоловік особового складу та 26 одиниць техніки зведеного загону ДСНС.

“Працюватимуть стаціонарні пости на пожежних автомобілях, пересувні піші дозори, водолазно-рятувальний пост, а також прикриття основних маршрутів прибуття паломників до Умані постами на спеціальних аварійно-рятувальних автомобілях”, – сказав він.

Нагадаємо також, що у період з 23 вересня по 4 жовтня підрозділи черкаського гарнізону МВС нестимуть службу у посиленому режимі, а для вирішення питань екстреної санавіації буде залучено вертоліт ДСНС України у медичному варіанті.

Від admin_svitove