Чт. Бер 28th, 2024

Черг на в’їзді до окупованого Криму немає – офіційна заява українських охоронців кордону.  Навпаки, правоохоронці констатують стійке зменшення пасажиропотоку у порівнянні з минулими роками. Росіяни ж штучно створюють брехливу пропагандистську картинку для своїх ЗМІ. Про це повідомив речник Голови Держприкордонслужби полковник Андрій Демченко.

В окупованому Криму вже стали сумною традицією брехливі заяви окупаційних служб, які спотворювати реальний стан справ та приховувати повний розвал та нікчемність своєї діяльності в умовах провального туристичного сезону в Криму.

Ні брехня російських пропагандистів, ні маніпуляції російських прикордонників, які провокують черги на КПВВ, вже не допомагають приховати той факт, що потік людей до Криму значно скоротився.

З точки зору міжнародного права окупація Криму є однозначно незаконною, тому будь-які посилання влади РФ на необхідність забезпечення того чи іншого «суспільного інтересу» шляхом введення додаткових обмежень права на свободу пересування не можуть бути визнані «законними» за змістом ст. 12 Пакту і ст. 2 Протоколу № 4 до ЄКПЛ.

Міжнародне право прав людини гарантує кожному, хто законно перебуває на території будь-якої держави, право на вільне пересування і свободу вибору місця проживання в межах цієї території, а також право покидати будь-яку країну, включаючи свою власну. Одні з наймасовіших порушень, що тривають з початку окупації з боку РФ частини України є саме системні порушення права на свободу пересування.

Штучні перешкоди для перетину адміністративної межі з окупованим Кримом створює лише російська сторона. Українські прикордонники переконані, як і в минулі роки – агресор це робить для яскравої картинки у пропагандиських ЗМІ.

За інформацією українських прикордонників, на адмінмежі з окупованим півостровом нічого екстраординарного не відбувається. Ажіотажу та довжелезних черг на КПВВ з Кримом немає вже давно. Навіть попри курортний сезон, пасажиропотік не зріс.

 Як приклад, у середньому за день контрольний пункт Чонгар в обидва боки перетинають від 400 до 500 автомобілів, та приблизно стільки ж людей дістаються материкової України чи півострова пішки. Здебільшого КПВВ перетинають не відпочивальники чи туристи, а ті, хто хоче побачити родичів.

У серпні 2019 року адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом в обох напрямках співробітники Держприкордонслужби оформили 362 тисячі громадян та 53 тисячі транспортних засобів.

При цьому в напрямку анексованого півострова слідувало 172 тисячі осіб, а 190 тисяч прямували на материкову частину України.

Варто зазначити, що у порівнянні з серпнем минулого року, прикордонники фіксують зменшення на понад 16 тисяч по кількості оформлених громадян на адмінмежі та зменшення на 4600 по кількості оформлення транспортних засобів.

Тенденція щодо зменшення пасажиропотоку в КПВВ прослідковується протягом усього поточного року.

Так, за вісім місяців цього року прикордонники оформили в обох напрямках 1,722 мільйона осіб, що на 23 тисячі менше ніж за аналогічний період минулого року. Також на 8100 зменшилась і кількість оформлених транспортних засобів.

Попри фейкові заяви окупаційних ЗМІ про масовий наплив туристів з материкової частини України, зазначимо, що переважна більшість громадян перетинає адмінмежу з метою відвідування рідних та близьких, вирішення своїх побутових питань, а також для оформлення документів(українських закордонних паспортів) на підконтрольній українській владі території, після чого повертаються у зворотних напрямках.

Більше інформації про українських прикордонників тут: https://dpsu.gov.ua/

Від admin_svitove