Пт. Бер 29th, 2024

Виставка українсько-американської художниці Валентини Роєнко, присвячена трипільській культурі і зв’язку поколінь, триває у Калфіорнії.

Про це повідомляє Голос Америки у відеосюжеті.

«Центральний елемент інсталяції «She» – велетенський червоний рушник кривавого кольору з трипільськими символами. Є дерево життя, яке символізує коріння, сьогодення і духовність і проходить через усі культури. Червона нитка – це кров’яні судини, які все наповнюють життям», – йдеться у сюжеті.

Зазначається, що Валентина Роєнко 18 років живе у каліфорнійському містечку Оушенсайд. Мистецтвом займалася в Україні, в Америці продовжила улюблену справу.

Мисткиня розповідає, що ідея інсталяції «She» («Вона») з’явилася у 2014 році після подій на Майдані. «Виставка «She» народилася на крові Майдана, на смертях молодих хлопців, фантастичних. Це наше золото вмирало, золото нашої нації», – каже мисткиня і додає: «Ми ще не осмислили, що таке останній Майдан».

Спочатку інсталяцію виставили в Києві, а цього року Валентині Роєнко запропонували показати її витвір в Оушенсайді, в Музеї мистецтв.

Директорка Музею мистецтв Марія Мінгалоун розповідає, що побачила роботи української мисткині і була вражена красою та глибиною її художньої думки. Найбільше Марію вразили трипільські символи і їхнє значення.

Директорка музею запропонувала на прикладі інсталяції Валентини Роєнко розповідати дітям про предків та ДНК, і зробити це частиною шкільної програми.

Валентина Роєнко розповідає, що тема Трипілля в її роботі невипадкова, адже залишається білою плямою в історії. «Нам треба вставити наше Трипілля в історичний процес розвитку людства на планеті Земля», – каже мисткиня. На її думку, це треба для того, аби «прийти до себе, знайти себе, свою історію», і українці мають ще багато зробити на цьому напрямку.

Від admin_svitove