Пт. Бер 29th, 2024

Звернення Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика щодо впровадженням ринку електричної енергії

Шановні друзі! Сьогодні, 1 липня 2019 року, в Україні настає важливий етап впровадження реформи енергетичної системи держави – відбувається повномасштабний запуск нової моделі ринку електроенергії.

У зв’язку з цим хотів би зазначити дві важливі речі:

– по-перше, енергоринок спрямований на споживача та забезпечує можливість кожному споживачеві вибору постачальника електроенергії;

– по-друге, ми виконуємо взяті на себе зобов’язання перед енергетичним співтовариством та створюємо можливість інтеграції до європейського енергоринку, що посилить енергетичну безпеку нашої держави.

Впровадження ринку – це комплексна робота. Але ключова роль на етапі підготовки до його старту належала Міністерству енергетики та вугільної промисловості, як головному органу виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику в електроенергетичному комплексі.

Отже, наголошую, що ми підготували всю необхідну нормативно-правову базу для успішного старту ринку та захисту всіх його учасників – як постачальників, так і споживачів. До закону про енергоринок було підготовлено близько 100 підзаконних актів, третина з яких була розроблена фахівцями Міненерговугілля. І це титанічна праця, яка була зроблена з дотриманням усіх європейських та міжнародних норм та стандартів у стислі терміни.

Ми збалансували систему таким чином, що вона не призведе до зростання ціни для населення, яку, до речі, не підвищували з березня 2017 року. Варто також знати, що ціна електроенергії для населення України в 2,6 раза нижча, ніж в Росії, в 2,7 раза нижча, ніж в Білорусі.

Із запровадженням нової моделі ринку ціна на електроенергію для населення має залишитися незмінною – ми про це подбали, також не повинна різко піднятися й для непобутових споживачів. На перехідному періоді вимушено встановлені деякі обмеження з метою недопущення стрімкого зростання тарифів. Ринку необхідно пройти еволюцію до повної лібералізації.

У будь якому разі нова модель робить правила роботи для всіх учасників ринку прозорими і зрозумілими. І я впевнений, що держава від цього лише виграє. Адже рушієм змін є здорова конкуренція на рівних умовах. Споживач отримає якісні послуги за конкурентною ціною.

Від admin_svitove